Koelen / Vriezen

 • Q: Hoe kan ik de inhoud van mijn koelkast bewaren als de stroom uitvalt?

  Wanneer de electriciteit uitvalt kunt u het beste het electriciteitsbedrijf bellen om uit te zoeken hoe lang men verwacht dat het probleem duurt. Indien de stroom minder dan 24 uur uitvalt blijft de inhoud van uw koelkast goed indien u de deuren zoveel mogelijk gesloten houdt. Indien het probleem langer dan 24 uur duurt kunt u de inhoud van een vriezer het beste in een vries- of koelbox opbergen. Voeg er indien mogelijk ijs aan toe. Indien dit niet mogelijk is, blijft er niets anders over dan de voedingswaren te consumeren. Een vriezer die geheel gevuld is blijft langer koud dan een gedeeltelijk gevulde vriezer. Als de inhoud uit vlees bestaat blijft de inhoud ook langer koel dan wanneer de inhoud uit bakkerij-producten bestaat. Voedingswaren die eenmaal ontdooid zijn moet u niet opnieuw invriezen! 

 • Q: Wat is een NoFrost systeem?

  Dit systeem 'droogt' de lucht en gaat zo ijs- en rijpvorming tegen. U hoeft uw vriezer minder vaak of helemaal niet te ontdooien. Dit kost extra energie en werkt alleen goed als er voldoende ruimte tussen de producten in de vriezer zit.

 • Q: Ik moet mijn vriezer vaker ontdooien dan in de gebruiksaanwijzing staat. Hoe komt dat?

  De afsluitstrip van de deur kan versleten zijn. Als u de deur sluit met een papiertje ertussen, mag u dat er niet makkelijk tussenuit kunnen trekken.

 • Q: Kan ik mijn koelkast onder het aanrecht plaatsen?

  Ja, maar let er wel op dat hij nog voldoende ventilatieruimte heeft.

 • Q: Hoe krijg ik vieze luchtjes uit de koelkast?

  Maak hem schoon met een mild schoonmaakmiddel of met een oplossing van soda in water (één eetlepel soda op vijf liter water). Ook een oplossing met citroen en azijn is effectief tegen nare geurtjes.

 • Q: Hoeveel ruimte moet ik om mijn (inbouw)koelkast vrijhouden?

  Voor vrijstaande koelkasten geldt: aan de zijkanten zo'n 5 cm en aan aan de boven- en achterkant ongeveer 10 cm. Zo wordt de warmte sneller afgevoerd en gebruikt het apparaat minder energie. Bij inbouwkoelkasten is de ventilatieruimte bij de inbouwmaten inbegrepen.

 • Q: Wat is het verschil tussen een koelvriescombinatie en tweedeurskoelkast (up-side down)?

  Een koelvriescombinatie heeft twee thermostaten. De temperaturen voor de koeler en de vriezer zijn dus afzonderlijk in te stellen. Een tweedeurskoelkast heeft één thermostaat. 

 • Q: Hoe kan ik het beste mijn koelkast schoonmaken?

  Maak zowel de koelkast als de diepvriezer eenmaal per maand proper om te voorkomen dat er onaangename luchtjes ontstaan. Ruim vlekken en gemorste vloeistoffen direct op. Haal bij het reinigen alle losse onderdelen uit het interieur. Gebruik een zacht reinigingsmiddel of schoon water en een zachte doek of spons.

 • Q: Op welke temperatuur moet ik mijn koelkast instellen?

  Gemiddeld 3 à 4°C met een onder- en bovengrens van respectievelijk 0 en 7°C. Laat de temperatuur liever niet in de buurt van de 7°C komen, want dan bederft uw eten sneller.

 • Q: Waarmee kan ik de plastic deurgrepen mee reinigen?

  De deurgrepen kunnen vettig worden bij veelvuldig gebruik. De grepen kunt u reinigen met een niet-aggressief schoonmaakmiddel en een zachte doek of spons.

 • Q: Werkt een vriezer goed in een erg warme of erg koude ruimte?

  De omgevingstemperatuur is belangrijk voor het goed functioneren van een koelkast of vriezer. De temperatuur van de ruimte moet liggen tussen de 4°C en de 32°C. Bij temperaturen onder de 4°C is de kans aanwezig dat het apparaat nooit aanslaat, hetgeen niet goed is voor het koelsysteem. Bij temperaturen boven de 35°C zal het apparaat extra veel energie gebruiken.