Koken

  • Q: Hoe maak ik een oppervlak van gehard glas schoon?

    Om gehard glas te reiningen gaat u als volgt te werk:

    • Verwijder aangekoekt vuil
    • Reinig het glas met schoon water en droog het zorgvuldig
    • Gebruik een niet schurende plastic spons of doek als het oppervlak erg vuil is

    Gebruik in geen geval staalwol, schuursponzen of schuurmiddelen. Deze kunnen het glas beschadigingen.

  • Q: Kan ik mijn kookplaat gebruiken als de electriciteit uitvalt?

    Als de stroom uitvalt kunt u gaspitten met de hand aansteken. Inductie-kookplaten en electrische kookplaten zijn uiteraard niet te gebruiken.

  • Q: Hoe hoog moet ik de afzuigkap boven mijn kookplaat hangen?

    Minimaal 65 cm boven een gasfornuis en minimaal 50 cm boven een elektrische kookplaat. Dit heeft te maken met de brandveiligheid.

  • Q: Heb ik speciale filters nodig als ik de circulatiestand gebruik?

    Ja, een vet- en geurfilter. Dit laatste is meestal een kunststof cassette gevuld met koolstofkorrels die luchtjes absorberen. U moet het filter regelmatig vervangen; zie de gebruiksaanwijzing.

  • Q: In mijn keuken is voor een afzuigkap geen geschikt afvoerkanaal en ik mag het ook niet laten maken.

    Dan voldoet een afzuigkap met circulatiestand het best. Die filtert kookluchtjes en vet uit de aangezogen lucht en blaast de lucht terug de keuken in. Hiermee wordt geen waterdamp verwijderd, dus de luchtvochtigheid in uw keuken kan behoorlijk oplopen. Een motorloze afzuigkap mag u vaak niet aansluiten op het centrale afzuigsysteem van een woning, omdat dit het afzuigsysteem kan ontregelen.

  • Q: Is de straling van een magnetron gevaarlijk?

    Alleen als u rechtstreeks met de microgolven in aanraking komt, kunnen die brandwonden en oogletsel veroorzaken. Maar die kans is nihil. Als u de deur opent terwijl de magnetron werkt, stopt de productie van microgolven direct.

  • Q: Ik heb vis klaargemaakt in de magnetron. Hoe krijg ik de vieze lucht er weer uit?

    Verwarm een kopje water met wat citroendruppels ongeveer een minuut in de magnetron.

  • Q: Wat is het verschil tussen een magnetron met een Crispfunctie en een magnetron zonder?

    De Crispfunctie is een unieke Bauknecht functie die drie warmtebronnen tegelijkertijd inzet. Daardoor kunt u een taart bakken met een knapperige korst en een krokante bodem. Ook kunt u bijzonder lekkere pizza's bakken. 

  • Q: Waarom mag er geen metaal in de magnetron?

    Metaal laat de microgolven niet door, maar kaatst ze terug. Als veel golven door het metaal naar één punt worden teruggekaatst, kunnen er vonken ontstaan. Of dit verschijnsel optreedt hangt af van de vorm van het metaal.

  • Q: Welk type schalen kan ik in een magnetron gebruiken?

    Gebruik alleen kookgerei in een magnetron als uitdrukkelijk vermeld is dat het voor gebruik in de magnetron geschikt is, zeker als het om aluminium of metalen voorwerpen gaat. Dit geldt ook voor plastic folie, zakjes, bakjes, en bestek, aardewerk en porcelein. Papier kan doorgaans in een magnetron gebruikt worden.

  • Q: Hoe maak ik knoppen van mijn oven schoon?

    Gebruik glasreiniger en een zachte doek of een spons. Spuit de reiniger niet rechtstreeks op de knoppen. Gebruik geen schuursponzen, schuurmiddelen of staalwol. Dit kan de knoppen beschadigen.

  • Q: Kan ik aluminium folie in mijn oven gebruiken?

    Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken. 

  • Q: Beïnvloedt het type schaal dat ik gebruik het bakresultaat?

    Schalen beïnvloeden het eindresultaat. Let op de instructies die bij de schalen meegeleverd worden. Hier volgen enkele richtlijnen over het gebruik:

    • Licht gekleurde aluminium schalen en vormen: levert een lichtgekleurde korst op.
    • Donker gekleurde aluminium schalen en vormen al of niet bekleed met een donkere anti-aanbaklaag: leveren een donkere korst op en kan doorgaans op lagere temperaturen gebruikt worden (tot 15°C lager). Doorgaans te gebruiken in het midden van de oven.
    • Geïsoleerde bakvormen: weinig of geen kleuring van de onderkant. Te gebruiken onder in de oven. Vraagt soms langere bereidingstijd.
    • Roestvrij staal: lichte, zandkleurige korst met mogelijk ongelijke kleur. Vraagt vaak een langere bereidingstijd.
    • Keramische bakvormen en schalen: Knapperige korst
    • Ovenvaste glazen schalen: bruine, knapperige korst. Kan doorgaans op lagere temperaturen gebruikt worden (tot 15°C lager).

  • Q: Hoe werkt een zelfreinigende oven?

    De wanden zijn afgewerkt met poreus emaille dat vuil omzet in water en koolzuurgas. De wanden worden opgewarmd tot 500°C, waardoor al het vuil verbandt. Dit proces heet pyrolyse en is doeltreffend.

  • Q: Ik heb gehoord dat je nieuwe pannen moet kopen voor inductiekoken. Klopt dat?

    Dat hoeft niet als uw pannen een magnetiseerbare bodem hebben. De bodem moet bovendien helemaal vlak zijn. Van een pan die op gas gebruikt is, kan de bodem kromgetrokken zijn.