Wassen / Drogen

 • Q: Hoeveel wasmiddel gebruik ik per wasbeurt?

  Raadpleeg de verpakking van uw wasmiddel voor informatie over de hoeveelheid wasmiddel dat gebruikt dient te worden. Als aan het einde van een wasbeurt er nog zeepresten zichtbaar zijn gebruikt u hoogstwaarschijnlijk teveel wasmiddel.

 • Q: Is voorwassen nodig?

  Alleen wanneer de was erg vies is. Dit geldt voor werkkleding bijvoorbeeld.

 • Q: Wat is de oorzaak van het pluizen van een trui?

  Veel synthetische kleding bevat vezels die als kleine balletjes naar de oppervlakte van uw kleding komen. Deze kunt u verwijderen met een anti-pil borstel. Teveel wasgoed per wasbeurt in de machine stoppen kan dit probleem verergeren. 

 • Q: Waarom 'beweegt' de wasautomaat?

  Omdat de wasautomaat niet goed uitgebalanceerd is, of omdat de lading uit balans is, of door een niet-stabiele vloer, kan de wasautomaat gaan ‘bewegen’. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij kleine wasjes of als er maar één (zwaar) stuk wasgoed in zit, zoals een badjas. Een enkel stuk wasgoed kunt u beter centrifugeren met ander wasgoed. Bij nieuwe wasautomaten komt dit ‘bewegen' weinig voor: tijdens het centrifugeren verlagen ze automatisch het toerental als de lading uit balans is. Verwijder bij een nieuwe wasautomaat in ieder geval de zogeheten transportbouten en plaats de wasautomaat waterpas.

 • Q: Wat is Waterstop?

  Bij een defect zorgt Waterstop ervoor dat watertoevoer wordt afgesloten, zodat er geen wateroverlast optreedt.

 • Q: Waar blijven de pluizen als mijn wasmachine geen pluizenfilter heeft?

  Als uw wasmachine geen pluizenfilter heeft dat u handmatig dient schoon te maken, dan worden pluizen met het afvalwater afgevoerd. Dit levert normaal gesproken voor zowel rioolwaterafvoer als voor sceptic tanks geen problemen op.

 • Q: Waarom wordt voor sommige kleding aangeraden ze binnenste buiten te wassen?

  Door kleding binnenste buiten te wassen slijt de kleding aan de binnenzijde waardoor het aan de buitenzijde niet zichtbaar is. Het helpt sommige kleding, zoals corduroy langer goed te blijven. Ook applicaties en geborduurde textiel blijft zo langer goed. Voor de grondigheid van de reiniging maakt het geen verschil.

 • Q: Waar moet ik op letten als ik de wasmachine en de droger op elkaar plaats?

  De wasmachine moet onderop, omdat deze het zwaarste is. De meeste apparaten van hetzelfde merk kunnen gestapeld worden. U heeft wel een verbindingsstuk nodig, onder andere om te voorkomen dat de droger van de wasmachine valt. Wilt u verschillende merken stapelen, dan kunt u het best voor uw aankoop in de winkel nagaan of dat mogelijk is.

 • Q: Wat is het verschil tussen een condensdroger en een afvoerdroger?

  Een condensdroger condenseert waterdamp in de afvoerlucht en vangt het vocht op in een ingebouwde bak. Afvoerdrogers voeren de vochtige, hete lucht af via een slang die bijvoorbeeld uit een raam hangt en zijn zuiniger en goedkoper dan condensdrogers.